I studien deltog 145 patienter med RA och 188 kontrollpersoner. Alla fick ge detaljerade uppgifter om bland annat kost, hälsotillstånd och sjukdom i släkten. Det visade sig att de som åt de största mängderna av kokta grönsakrer och olivolja löpte mindre risk att drabbas av RA.

Tidigare undersökningar visat på att fisk skyddar mot RA. Någon sådan effekt hittade man inte i denna undersökning. En förklaring kan vara att medelhavsfisk innehåller relativt låga halter av Omega 3-fettsyror.

Studien säger inget om varför kokta grönsaker och olivolja skyddar mot RA. En förklaring enligt Medical Link kan vara att kokning krävs för att frigöra antioxidanter som till exempel lykopen från tomater och morötter.

För att en del antioxidanter ska tas upp av tarmen krävs närvaro av omättade fettsyror, exempelvis de som finns i olivolja. Genom kokningen förstörs andra viktiga ämnen, som vitamin C och broccolins starkt cancerhämmande ämne sulforafan. En kost med både kokta och färska grönsaker är därför att rekommendera.