Vem i hela världen kan man lita på?
LEDARE: Det kan kännas lite ödesmättat, valet av vilka som ska sköta vårt pensionskapital. Snart sitter vi där och bläddrar i en katalog med nära 500 fonder att välja mellan. Vi ska välja för premiepensionen och i många fall även för avtalspensionen. Vem i hela världen kan man lita på?
Övergången från gemensam förvaltning av pensionerna till ett individuellt och fritt val för en del av kapitalet har kritiserats av facket, åtminstone i början. Men nu är vi där och får leva med systemet, på gott och ont. Sverige är bland de första i världen att ta ett så konsekvent steg mot individuella val som en del av de offentliga pensionernas tillväxt.
PÅ 30-40 ÅRS SIKT handlar det om stora pengar för de blivande pensionärerna. Men lika lite som handelsminister Leif Pagrotsky vet vi något om de val vi gör. Är vi bättre än apor som kastar pil på att gissa tillväxten eller ej? ”Paggan” var det inte. Fonderna han valt har vuxit dåligt och hans reaktion var att förorda statliga 7:e AP-fonden, som alla hamnar i som inte väljer premiepensionsförvaltare aktivt själva.
Bland de stora jättarna finns också numera sammanslagna KPA-Folksam, som samarbetar med fackföreningsrörelsen och där den vinst som uppstår ska återbetalas till kunderna. AMF, som ägs av LO och SAF har samma filosofi och båda jättarna, liksom ”ap-fonden” ligger bra till i jämförelse av förvaltningskostnaderna. Att titta på dessa är det första varje väljare bör göra.
FÖR TILL SYVENDE och sist är det ändå så att avgifterna för att sköta pensionen är det enda vi vet något om — och dessa betyder mycket för hur stor pensionen blir. Det är ju tillväxten som ska ge pengar i plånboken.
På en avkastning på 5 procent (5000 kr) på ett sparkapital på 100 000 kronor tar AP-fonden 0,17 procent, vilket är 170 kr per år. Den genomsnittliga fonden tar 0,70 procent, ibland mer. Det blir 700 kr per år på de 5000 kronorna. Den som väljer en dyrare förvaltare måste alltså vara säker på att de också växer minst med 530 kr mera per år under en lång period, eller ägna tid och intresse åt att följa kursutvecklingen och byta ofta, vilket i sig är förenat med risk.
För den som vill välja men inte lägga ner för mycket tid är det klokt att inte lägga alla ägg i en korg. Blanda ”riskpapper” (aktiefonder) och ”säkra” statspapper (räntefonder). Och satsa även på en del internationella aktier. Ju fler år du ska spara desto större risker kan du ta.
Och framförallt: Den viktigaste pensionsförsäkringen är att äta rätt, röra mycket på sig, vara måttlig med alkohol och sluta röka. Vänta inte för länge med att göra det du vill. Njut av dagen och låt inte pensionsvalet stressa dig! Livet är nu.