Magnus Wijk tog lastbilskörkort för drygt ett år sedan men när Magnus begärde ut det nya körkortet en dag för sent så drog Vägverket in alla Magnus behörigheter.

— Det är en ganska drastisk åtgärd. Man blir lite irriterad med jämna mellanrum, säger Magnus Wijk.

Bakgrunden är den nya körkortslagen som började gälla 1998. När man tagit ett nytt körkort med ny behörighet får man en papperslapp från Vägverket, den lappen gäller som körkort i ett år. Då har man också ett år på sig att skicka in en begäran om att få ut ett nytt körkort där den nya behörigheten finns med. Gör man inte det i tid drar Vägverket in alla behörigheter, även de gamla. Så tolkar Vägverket de nya reglerna. Men på Näringsdepartementet har man redan börjat utreda en förändring av reglerna.

— Att man ska tappa det gamla körkortet verkar konstigt. Här måste vi ändra i körkortsförordningen, säger Siv Gustavsson, politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet som är ansvarigt för lagar om körkort.

För Magnus Wijk har jobbet blivit förändrat, han kan inte längre variera arbetsuppgifter utan måste åka med som rökdykare vid varje pass.

— Det funkar även om man blir hämmad naturligtvis. Nu kan jag ju inte köra och bibehålla den kompetensen, säger Magnus Wijk.

Magnus Wijk betalade för sitt lastbilskörkort med egna pengar med viss hjälp från jobbet. Nu har han börjat i trafikskola igen för att ta vanligt körkort för bil igen. Sedan får han ta lastbilskörkort på nytt, även det med egna pengar.