Hennes tankar om kvinnor, äktenskap och barnuppfostran gjorde henne världsberömd. Boken Barnens århundrade från 1900 kom i nyutgåva i Tyskland på 1990-talet.

Men Ellen Key hade också en meditativ sida. Och denna kom till uttryck när hon 60 år gammal ritade sitt första egna hem Strand, vid Vättern i Östergötland. Det skulle ligga på landet hennes hem, vid vattnet, skriver Ingela Bendt i den underbara boken Ett hem för själen, Ellen Keys Strand (AB).

Här skildrar hon i text och bild mötet med Ellen genom hennes hem, genom vattenblänk i fönstren, solljusets spel, färgerna, blommorna, möblerna och böckerna. Hon berättar om en handlingskraftig kvinna som även skrev om att vårda sin själ och vandrade tyst i naturen.

Och hemmets betydelse sysslade hon med fram till sin död i sitt sovrum på Strand 1926. Efter en olycklig kärlekshistoria blev arbetet hennes liv och hunden och hushållerskan Malin Blomsterberg hennes familj. Ljuset på Strand kallades hon av Ellen Key. Malin, med sina höga ambitioner och sin plikt- och ansvarskänsla arbetade ofta 14 timmar per dag, och läste sedan själv på nätterna.

Hennes inre tryck växte till en psykos. Och i december 1925 gick ljuset ned i Vättern. Det sista Ellen Key gjorde i livet var att gå och ordna med en gravsten till hennes grav. På vägen hem la hon sig på marken och vilade flera gånger. Efter det kom hon aldrig ut mer.

Fotnot: Vi lottar ut tio böcker. Skriv ett vykort om var du finner själslig ro. Skicka till chefredaktören, Kommunalarbetaren box 196 11,
104 32 Stockholm.