I boken ”De ovanliga. Människor som går mot strömmen” av Åke Mokvist (Byggförlaget Kultur) möter vi ett trettiotal mycket originella människor som av olika skäl lever utanför eller i utkanten av samhället. Många bor i risiga små kojor och torp inne i skogen och umgås mer med djur än med människor.

Men en av dem är greve och bor på ett stort slott, med betjänt och allt.
De flesta av de ovanliga människor som porträtteras, i bilder
och ord, är rätt gamla, men där finns också Emelie Cajsdotter, 26 år, bosatt i en liten stuga på landet. Hon kan tala med djur och växter och många anlitar hennes tjänster. ”Jag vill isolera mig från det här vanvettiga samhället, eftersom det förhindrar liv”, säger hon.

De ovanliga är en bok att fördjupa sig i. Åke Mokvist är fotograf och har tagit underbara bilder av människor han mött.

Han är också en god lyssnare som besökt dem i åratal och blivit deras vän. Han låter dem själva komma till tals, de berättar med egna ord om sin existens och sin livsuppfattning. De gör ofta skarpsinniga iakttagelser av omvärldens hyckleri och statusjakt.

Författaren visar respekt för dem och för det liv de valt att föra. ”Bara döda fiskar flyter med strömmen”, skriver han i sitt förord.