Ann-Christin Öberg ansvarar nu för städningen på division H på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Där ingår avdelningar med kvinnosjukdomar, urologi och cancer.

I en tid då stora städbolag kämpar med att lägga anbud så att de ska vinna nya objekt verkar Ann-Christin Öberg i det lilla.

DET BEHÖVS INGA FINA mätmetoder. Men erfarenhet som ”städkärring”. Så resonerade hon. Hon utgick inte från några kvadratmetrar utan behovet. Det vill säga än fria ytor, än utrymmen fullt med patienter. Utifrån det beräknade hon antalet städare som behövdes. Och fick ta hand om städningen.

Ekonomichef Charlotte Magnusson säger:

— Vi har gjort jämförelser med andra alternativ och det här är bästa lösningen, bra städkvalité och närhet till städledaren.

Nu basar Ann-Christin Öberg över tjugo städare.

Städaren Raoul Vergara är vikarie. Han städade tidigare hos Partena. Där skulle han hinna med att städa dubbelt så stora städområden på kortare tid.

Några städare har samlats kring kaffebordet i det hus, som inrymmer canceravdelningar. Liksom på så många andra ställen ligger städarnas personalrum i källaren, men det är rymligt och trivsamt möblerat.

GENOM ATT STÄDARNA hela tiden städar samma avdelningar känner de sig hemma där, som arbetskamrater med den övriga personalen.

– Jag känner alla. Att prata med patienterna när jag städar blir också litet av omvårdnad, berättar Gabriella Breahna från Rumänien.

Städarna jobbar mellan sex och halvtre. Storstädningen sköter de själva, det vill säga de städar på ett sådant sätt att de håller undan dammlagren från lister och rör. Det ingår i den dagliga städningen och sliter mindre på lokalerna, menar Ann-Christin Öberg.

Ann-Christin Öberg, som själv städat mycket i sitt liv, tycker städning är bland de finaste jobb man kan ha, för var kan man hitta ett friare yrke och den sköna känslan att lämna ett rum snyggt och rent.

Hon säger att hon tillhör fotfolket och trivs i Kommunal, där hon fortfarande är med, trots att hon numera är chef. Hon går fortfarande på mötena och försöker se till att städarna går med i facket.

ANN-CHRISTIN ÖBERG litar på att städarna växer med ansvaret.

— Det är nedvärderande att sätta olika lappar på dörrar, om hur mycket och hur de ska städa.

Eftersom hon utgår från att städarna är lika mycket värda har alla hittills fått lika mycket löneförhöjning.

På jobbet talas det enbart svenska, oavsett hur knaggligt det går. Det håller samman gruppen. Ibland lagar städarna mat tillsammans, än blir det thailändskt, än bulgariskt.

Personalfesten — ja, den äger rum i Ann-Christin Öbergs egen trädgård.

DET ENDA ANN-CHRISTIN Öberg verkar sakna är ändamålsenligt ritade och möblerade lokaler.

— Tänk dig ett rum med runda hörn som moppen kommer åt, där skiten inte fastnar i hörnen. Eller vägghängda toaletter, uppfällbara element och möbler som står på sockel så det går lätt att komma åt smutsen under dem.

Och städningen flyter på.

– Vi har ingen tanke på att byta till något städbolag eller någon annan form av städning, säger ekonomichef Charlotte Magnusson.