Anci Louca driver sedan i våras Anci & Lucas Kafé på Kungsholmen i Stockholm. Härifrån är det nära till Norr Mälarstrand, dit många hungriga gärna tar med en macka och en dricka och lunchar med utsikt över passerande mälarbåtar och Södermalm.

— Jag gör mackorna på ciabatta eller paninibröd medan kunden väntar. Huvudsaken är att brödet går att skära i halvor så att det blir som ett lock över pålägget. Sedan är det bara att slå plast om och ta med sig för en måltid ute i det fria, berättar Anci.

Självklart kan man som pålägg ta det som finns hemma i kylskåpet. Men vill du ha omväxling till den vanliga osten och skinkan är det bara att hämta inspiration från Ancis förslag. Mackorna är enkla och går fort att göra.

Kaviarmacka med
crème fraische
och ägg

Bottna med någon salladssort. Gör en röra av Kalles kaviar och crème fraiche efter smak. Det går bra med den magra varianten. Lägg på brödet. Skär hårdkokt ägg i tunna skivor och rada upp ovanpå röran. Garnera med massor av klippt gräslök , tomat och gurka.

Salami- och briemacka
Bottna med sallad och lägg på skivor med mogen brieost. Varva med salami, skivade tomater och rödlök i ringar. Garnera med rädisor i bitar.

Grekisk kyckling- och fetamacka

h Bulta ut och stek en kycklingfilé, krydda. Bottna brödet med lollo rosso eller annan sallad. Skär kycklingen i skivor och rada upp på brödet. Lägg på skivad äkta grekisk fetaost (den är smakrikare än den danska). Toppa med rödlök i ringar, tomat och paprika. Pressa ned vitlök efter smak i kallpressad olivolja och droppa över. Lägg på ”locket”.

Ancis köttbullsmacka

En klassiker, som fungerar bäst på runt paninibröd och blir godast med hemgjord rödbetssallad: Tärna rödbetorna när de är kvar i burken genom att försiktigt hacka runt med kniv, sedan du hällt av spadet. Då slipper du röda fingrar. Blanda med tärnat äpple och tärnad smörgåsgurka. Rör ihop med helst hemgjord majonnäs.

Halvera eventuellt köttbullarna om de är stora. Lägg sallad, köttbullar och rödbetssallad på mackan och fyll på gurka och tomat i skivor.

Mozarellamacka

En vegetarisk macka som brukar ha strykande åtgång:
Skiva tunt en klump mozzarellaost och lägg på bröd som bottnats med lollo rosso och tomater. Bred på lite pesto genovese, hemgjord eller färdig på burk. Toppa med rödlök i ringar och ett par soltorkade tomater. Garnera med färsk koriander eller basilika.