En guide för Stockholms skärgård, i lagom ryggsäcksformat, har tagits fram av Skärgårdsstiftelsen och bokförlaget Prisma, i god tid till semestrar och utflykter. Där finns artiklar och bilder om skärgårdens djur- och växtliv, om fyrar och ångbåtar, om hur det är att leva och arbeta i skärgården och praktiska tips, bl a lite överlevnadsinformation om man skulle råka förirra sig till någon öde ö.

Intresset för skärgården har ökat mycket under de senaste decennierna, säger Skärgårdsstiftelsens VD, Berndt Festin. Dagens människa är också mer aktiv och vetgirig och vill förstå och lära känna den natur hon besöker. I mitten av 80-talet fanns fem vandrarhem i skärgården, i dag finns det 20, det fanns en handfull skärgårdskrogar, i dag är de 50 stycken. Förr kom besökaren mest i egen båt. I dag kommer vi med turbåtar, i kanot, på skridskor, med ryggsäck och tält.

Skärgårdsguiden har praktiska plastade pärmar så att den ska tåla en och annan vattendroppe. Den kostar cirka 200 kronor.