”Guds barmhärtighet” heter Kerstin Ekmans senaste roman (Albert Bonniers förlag), den första i en trilogi, Vargskinnet, meddelas det. Den utspelas på 20-talet och under några decennier framåt i en fjällby i Jämtland, Svartvattnet, dit en ung barnmorska, Hillevi från Uppsala, kommer för att börja arbeta i glesbygden. Det blir ett skakande möte, en kulturchock skulle det kallas i dag.

Men Hillevi anpassar sig, rotar sig någorlunda, gifter sig med en bonde och tar en fosterdotter, en sameflicka. Historien berättas ömsom av Hillevi, ömsom av fosterdottern några decennier senare. I en parallell historia skildras pojken Elis, som lyckas rymma från sitt utarmade och våldsamma hem, som efter många äventyr hamnar på sanatorium och så småningom tar sig till Berlin, den tidens kulturcentrum i Europa, och blir konstnär.

Det är en underbar berättelse, om komplicerade människor, om traktens rika språk, jämtska, samiska, norska, och om ett hårt, strängt och vackert landskap i en tid då det mer var fråga om att överleva än att leva.