Theodor Kallifatides har skrivit en deckare, efter ett antal fina romaner och dikter. ”Ett enkelt brott” ( Albert Bonniers Förlag) heter hans kriminalroman, som utspelas i Stockholmstrakten. Huvudperson är en ung kvinna, kriminalkommissarie Kristina Vendel.

Att skriva deckare har på senare år varit en framgångssatsning och kvinnliga poliser en trend. Skulle man utgå från kriminallitteraturen, vore större delen av landets polisstyrka kvinnor, något som är långt ifrån verkligheten. Men de nya deckarna har ofta varit intressantare och mer nyanserade än de stereotypa föregångarna, med manliga miljöer, manliga hjältar och kvinnliga offer.

I Kallifatides bok finns känsliga iakttagelser och skildringar och existentiella funderingar. Men som ofta i denna genre är det mycket som är förutsägbart och schablonartat och det smittar av sig på språket. ö ge