Det här är magnifikt.

Regissören Ridley Scott (Blade Runner, Thelma & Louise) har gjort ett modernt och spännande drama om gamla romare. Han har återuppbyggt Rom som det såg ut för tvåtusen år sedan. Resultatet är faktiskt ett mästerverk.

Russel Crowe (Insider) spelar generalen Maximus som råkar i onåd hos den nye kejsaren Commodus (Joaquin Phoneix). Commodus ger order om att Maximus och hans familj ska dödas.

Familjen dör, men Maximus överlever och hamnar som slav i Nordafrika. Han kommer tillbaka till Rom som gladiator. Och som sådan utkräver han sin hämnd av kejsaren.

Det som gör filmen till det storverk den är, är dess utanpåverk. Den inledande krigsscenen är enorm och scenerna där Maximus slåss som gladiator på Colosseum är oerhörda i sin spänning och intensitet.
Filmens svaghet är att regissören målar med så breda penseldrag att känslorna och dialogen bakom alla sköldar och rustningar aldrig blir riktigt trovärdig. Det är i krigen och i slagsmålen som det här matinéäventyret övertygar.