Programmet tar en timme. Det räcker att göra det 2-3 gånger i veckan eftersom kroppen behöver återhämta sig mellan passen. Ena halvtimmen ägnas åt snabb gång eller joggning, den andra åt ett styrkeprogram med efterföljande stretching. Joggingdelen är för konditionen och styrkeprogrammet för musklerna. Sex veckor med detta program ger en bra grund för att träna vidare, lovar Beatrice.

— Har man ingen timme på kvällen kan man i stället planera in att promenera eller cykla till jobbet. Skulle alla göra det skulle det inte behövas några träningsprogram,
säger hon.

Det är viktigt att man har kul, anser hon. Den som inte gillar gymnastik kan i stället paddla, klättra, bowla eller vad man nu
tycker är roligt.

Beatrice råder alla att investera i ett par bra skor. Alla välsorterade affärer kan hjälpa till med råd. Tjejer bör ha en bra sportbehå:

— Den SKA sitta åt. Strunta i valkarna!

Beatrice börjar med en uppvärmande promenad i lättare tempo under 10 minuter, ökar tempot under 15 minuter och minskar det de sista fem minuterna. Då tränar du lågintensivt. Lågintensiv träning är när du orkar promenera i raskt tempo länge eller löpa långsamt. Pulsen ligger då på 120-140 slag/min.

Man kan också dela upp de 20 minutrarna efter uppvärmningen i fyra hårda fyraminuterspass med lugnare tvåminuterspass emellan.
Vid det hårdare tempot bör en vältränad komma upp i en puls på mellan 160 och 180 slag i minuten beroende på ålder. Vid det lägre tempot ska man försöka komma ner till 120 i puls.

Vill man kolla sin puls kan man köpa en speciell pulsklocka. Man kan också föra upp två fingrar mot struphuvudet, trycka uppåt och räkna pulsslagen medan sekundvisaren går ett varv.

Hur hårt man kör beror på hur tränad man är. Den vältränade kan börja löpa direkt medan den ovane bör börja med gång eller lättare joggning. Men ingen ska hoppa över uppvärmningen. Då riskerar man att få mjölksyra i benen. Om detta har Beatrice skrivit en kolumn på levbattre.nu

En del är rädda för att bli för muskulösa av gymnastiken. Men det är ingen risk menar Beatrice. Särskilt inte för tjejer:

— Det tar lång tid för en tjej att bli muskulös. Tjejer har färre muskelfibrer än killar från början.

Så här gör du Beas övningar!