Här är några tips från Blomsterfrämjandet på växter för trädgårdens skuggiga platser för olika säsonger:

Tidig vår så gäller lökväxter som minipåsklilja, krokus trivs fint – och håller längre – i skuggan, gärna i en urna. Snyggt ihop med små barrväxter eller murgröna. Även penséer trivs fint, växer lagom mycket och håller länge i skuggiga rabatter. Ofta står sig minipenséer hela sommaren.

Högsommarvärmen kan man pigga upp skugglägena med växter i varma färger. Flitiga Lisa och Lyckliga Lotta trivs fint tillsammans och blommar bra. En bra kontrast är exempelvis pipfuchsia. Tagetes klarar också rätt skuggiga lägen och kan med sin gula färg vara solen i en skuggig plantering.

Även cypresser, silverek, grå helgonört, grå rabatteternell och fuchsior med gult bladverk är fina i skuggan, som kan bli det skönaste hörnet när hettan ligger över oss.
Andra växter som trivs är gulbladig rabatteternell, funkior och blå eller lila blommor som verbena och daggsalvia. Begonia. Lobelia, prydnadskål, snöflinga och hängverbena är också fina växter för skugga.

En växt som söderhavsljus, som bildar långa rankor och hänger spikrakt neråt är effektfull att ha i en ampel och kan i skymningen ge intryck av ett vattenfall om de hänger mot mörk bakgrund.

Många krukväxter trivs också på det skuggiga läget, exempelvis ormbunken, amaryllisar och azaleor. Men då får det inte regna och blåsa för mycket!