— Cheferna inom ISS försvarar företaget och sig själva men sanningen är att de inte vet vad som händer på golvet, säger Ossi Dillström, som inte förstår varför någon inte vågar säga som det är: Att arbetsledningen inom ISS inte är bra på KS och att städarna behandlas nedlåtande.

— Städområdena är på tok för stora och jag ville inte vara delaktig i den behandling som städarna får.

Anette Jansson, en annan gruppledare, slutade helt enkelt.

Hon säger att jobbet som gruppledare är jättetufft.

— Det är också ett av de få jobb jag har haft där jag verkligen känt mig kränkt.

Numera arbetar hon inom ett grafiskt företag.

Hon minns hur hon skulle gå två veckor på prov hos ISS.

— Jag trodde jag skulle lära mig en gruppledares jobb, i stället utnyttjades jag som extra städhjälp. Jag fick tre timmar på mig att lära mig en gruppledares arbete trots att det var en helt ny och okänd miljö. Jag fick gissa mig fram och göra det bästa av situationen.

Hon säger att arbetsledningen stressade upp både henne och städarna. Städarna var livrädda att mista jobben.

— Det var snålt med tid och snålt med beröm, mycket skällning och oerhörda krav. Det måste finnas tid att sätta sig in i jobbet och tillåtet att göra något litet fel, men där var det inte tillåtet.

Jan Stenvall är en annan gruppledare som slutat på Blackebergs sjukhem/Västra sjukhuset.
Han berättar att han tråkigt nog sade upp sig innan han fick tag i någon på facket. Nu kunde facket bara påpeka för ISS att företaget gjort fel.

Jan Stenvall har nu lagt ut en sida på internet om ISS.

Där skriver han bland annat att det blir betydligt dyrare för kunden än vad som framgår av avtalet, eftersom det visar sig att företaget och kunden glömt ta upp vissa tjänster. Dessa erbjuder sig ISS att utföra som tilläggstjänster.

Han tillägger att det kunde ha varit betydligt mer kritik mot ISS om personalen hade vågat träda fram och berätta men då många är anställda på vikariat är de rädda att framföra kritik

— Vi är i stort sett nöjda med städningen och de städare jag möter ser glada ut.

Det säger Alain Jolly som kontrollerar att ISS följer det avtal Karolinska Sjukhuset gjort med företaget.

Att städarna är stressade har han inte märkt och blir förvånad när han hör att även sjukvårdspersonal omtalat detta.

Han tycker att ISS har ett bra koncept och han är anställd för att se till kvalitén, inte städarnas arbetsmiljö.

— ISS är proffs på städningen. Städarna får ta intiativ och ta eget ansvar och själva se var det är smutsigt.

Han tycker att det varit mindre inkörningsproblem med ISS än när Partena hade tagit över städningen direkt från landstinget.

— Det var mycket stökigt eftersom de landstingsanställda var mycket oroliga att gå över till Partena och det var problem att få personal.

VD Arne Pedersen på ISS säger att han inte vill kommentera en så ensidig artikel och så ensidig smutskastning baserad på tre personer som går ut och tycker till om ISS.

I ett så stort bolag som ISS är kan det naturligtvis hända att någon enskild person blir behandlad på ett felaktigt sätt, men han vidhåller att denna artikel vill han inte kommentera.

— Det verkar tillåtet för alla människor att uttala sig, att insiktslöst säga vad som helst om bolaget. Också de som sköter upphandlingarna saknar ibland insikt om vad de handlar upp.

— Att jobba på entreprenad inom den offentliga sektorn är tufft och det ställs höga krav. Det är inte enkelt att städa på sjukhus men de där angreppen är mycket ensidiga.

— Vi har till exempel sagt nej till vissa objekt inom äldreomsorgen för det finns en gräns hur låga anbud vi kan lägga. Det är inte vårt syfte att slita ut folk och få skällning för vad vi gör.

Det skulle inte utveckla bolaget och vår verksamhet.
ISS arbetsledning vid Karolinska Sjukhuset avstår från en kommentar.