I närheten av den trendiga restaurangen sitter en flicka, insvept i ett skynke. Ung, ljus, nästan madonnalikt vacker tigger hon pengar. Till droger? Mat? Vi tittar bort i stället för att fråga.

Utanför rikemansvaruhuset Fortnum & Mason köper jag de hemlösas tidning The Big Issue av en kille, som hittat ett alternativ för att försörja sig. Det känns lättare att uthärda för oss som tycker att tiggande ungdomar inte borde finnas i ett välfärdssamhälle. Bläddrar i tidningen och förvånas över att den, precis som sin svenska motsvarighet Situation Stockholm, vänder bort blicken från dem som den är till för.

Här finns gratistidningens vanliga blandning av kändisar, allmänreportage och nöjen. Inget om invånarna i sovsäckar och deras hårda liv.

Storbritannien är ett av Europas mest ojämlika samhällen, skriver Olle Svenning i sin intressanta bok om vänstern i Europa (Atlas). 20 procent och en tredjedel av barnen växer upp i fattigdom. New Labour vill ta tillvara människors förmåga och göra dem anställningsbara med en blandning av utbildning och indragna bidrag till dem som tackar nej till jobb. Och det har minskat långtidsarbetslösheten med 70 procent. Men de unga hemlösa verkar inte ha hört Blairs tankar om att företagarna och de utslagna har gemensamma intressen.

— Har du en krona, undrar killen som sitter utanför systemet på Odenplan nära jobbet. Det är första morgonen efter hemkomsten. Jag säger nej men köper Situation Stockholm av min vanliga säljare utanför Åhléns.

Stockholm är närmare London än man tror.