”Slutet på historien” är en av Graham Greenes mest lästa romaner. Den fantastiska miljöbeskrivningen, den spännande intrigen och det faktum att den sägs vara självupplevd har alla bidragit till bokens framgång.

När Neil Jordan nu ska göra film på boken går tyvärr en del av detta förlorat. Bara det att bokens mystiska ”allmänning” här visar sig vara en vanlig park ger en fingervisning om hur svårt det kan vara att filmatisera litterära mästerverk.

”Slutet på historien” är ändå elegant berättad och fotot blev, liksom Julianne Mores skådespelarinsats, Oscarnominerat.

Men filmen kommer ändå aldrig upp i samma klass som Jordans andra filmer, såsom ”The crying game” och ”The butcher boy”.

Kanske är det en förbannelse att ingen av Graham Greenes böcker ska bli bättre filmatiserade än 50 år gamla ”Den tredje mannen”.