”Ewa Morenos fall” (Albert Bonniers förlag) heter den senaste romanen i Håkan Nessers kriminalserie om polisen i den uppdiktade staden Maardam.
Den här gången är det inspektör Ewa Moreno som är huvudperson.

I stället för en efterlängtad semester vid havet med tilltänkt pojkvän/särbo/älskare får hon ta hand om ett ”fall”. På tåget pratar hon med en ung flicka, på väg att för första gången träffa sin far som sedan många år sitter på ett mentalsjukhus. Flickan försvinner och Ewa Moreno börjar motvilligt forska i vad som hänt henne och dras allt längre in i en märklig historia som tar sin början många år tidigare.

Boken är oavbrutet spännande men innehåller också tankar om händelsekedjor som kan leda fram till våld, om ansvar och slump och om de bråddjup som kan döljas bakom en kollegas vardagliga uppenbarelse.