Fina Köttgrytan

4 port

400 g putsade grytbitar av t ex märgpipa eller fransyska

2 msk mjöl, gärna idealmjöl

1/2 tsk mald svartpeppar

1 burk hela tomater (400 g)

1 1/2 lök

3 dl vatten

1 buljongtärning

1 tsk mejram

1 klyfta vitlök

2 dl avrunnen syltlök

1 dl svarta oliver

Koka upp tomatspad, lök, vatten, buljong och kryddor. Lägg i köttbitarna och koka upp. Koka på svag värme under lock i ca en timme. Blanda ut mjölet i lite kallt vatten och rör ner det i kanten på grytan. Låt koka i ett par minuter. Tillsätt tomater, syltlök och oliver. Hetta upp.

Servera med potatis och sallad.

En portion med två kokta potatisar och sallad ger 450 kcal och 16 g fett.

Mandelfisk

4 port

600 g filé av kolja eller torsk

100 g mandel

1 knippa dill

2 schalottenlökar eller 1/2 gul lök

1 dl kesella mager

1/2 — 1 tsk salt

1/2 tsk rosépeppar

1 citron

Lägg fisken (halvtinad) i mikrosäker form. Pressa citron över fisken. Hacka mandel, dill och lök. Blanda det med kesella och krydda. Lägg blandningen över fisken som ett jämnt täcke.

Grädda i ugn, 225 grader i 15 minuter med aluminiumfolie över, avsluta med 5-10 min utan folie.

Tillagning i mikrougn:

Täck med mikrofolie. Koka på full effekt 3-4 min, fortsätt på halv effekt i 12-15 min.

En portion med två potatisar och 100 g gröna bönor ger 420 kcal och 15 g fett.

Turboglass på hallon

4 port

500 g osockrade, frysta hallon eller björnbär

4 dl mild lättyoghurt

4 tsk socker

Kör bären, sockret och yoghurten i matberedare. Högsta hastighet, max 1 min. Servera direkt.

En portion ger 95 kcal och 1 g fett.