Prova på Bertils recept!
Fina Köttgrytan
4 port
400 g putsade grytbitar av t ex märgpipa eller fransyska
2 msk mjöl, gärna idealmjöl
1/2 tsk mald svartpeppar
1 burk hela tomater (400 g)
1 1/2 lök
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk mejram
1 klyfta vitlök
2 dl avrunnen syltlök
1 dl svarta oliver
Koka upp tomatspad, lök, vatten, buljong och kryddor. Lägg i köttbitarna och koka upp. Koka på svag värme under lock i ca en timme. Blanda ut mjölet i lite kallt vatten och rör ner det i kanten på grytan. Låt koka i ett par minuter. Tillsätt tomater, syltlök och oliver. Hetta upp.
Servera med potatis och sallad.
En portion med två kokta potatisar och sallad ger 450 kcal och 16 g fett.
Mandelfisk
4 port
600 g filé av kolja eller torsk
100 g mandel
1 knippa dill
2 schalottenlökar eller 1/2 gul lök
1 dl kesella mager
1/2 — 1 tsk salt
1/2 tsk rosépeppar
1 citron
Lägg fisken (halvtinad) i mikrosäker form. Pressa citron över fisken. Hacka mandel, dill och lök. Blanda det med kesella och krydda. Lägg blandningen över fisken som ett jämnt täcke.
Grädda i ugn, 225 grader i 15 minuter med aluminiumfolie över, avsluta med 5-10 min utan folie.
Tillagning i mikrougn:
Täck med mikrofolie. Koka på full effekt 3-4 min, fortsätt på halv effekt i 12-15 min.
En portion med två potatisar och 100 g gröna bönor ger 420 kcal och 15 g fett.
Turboglass på hallon
4 port
500 g osockrade, frysta hallon eller björnbär
4 dl mild lättyoghurt
4 tsk socker
Kör bären, sockret och yoghurten i matberedare. Högsta hastighet, max 1 min. Servera direkt.
En portion ger 95 kcal och 1 g fett.