Signalen för Bertil Jonsson att ta itu med sin övervikt var ett föredrag av ”bantarprofessorn” Stefan Rössner.

— När han talade om att man måste ändra livsstil och ändra beteende tänkte jag: ”är det så enkelt så kan jag väl ändå prova”.

Han slutade genast med kaffebröd, ost, smör, godis och feta såser och minskade på sockret. Tidigare kunde han hoppa över frukosten, nu startar han dagen med mättande gröt och slipper det där suget som gör att man stoppar i sig onödiga saker.

I stället för kaffebröd tar han en frukt. Han hoppar aldrig över ett mål utan äter tre mål mat om dagen. Tallriksmodellen med hälften grönsaker, en fjärdedel kött, ägg eller fisk och en fjärdedel potatis, pasta, ris eller bröd är den absolut bästa metoden, anser han.

— Det ska vara så mycket mat på tallriken att man blir mätt. Man får inte lägga på så lite så man frestas att ta om.

Förändringen gav omedelbart resultat. Bertil Jonsson minskade ett kilo i veckan tills han uppnått trivselvikten 95 kilo. Anledningen till extrakilona var att han i alla år ätit fel mat med för mycket fett.

— Och sånt beror ju på tradition och uppväxt, säger han.

Det gick an att stoppa i sig 4 000 kalorier om dagen när han jobbade på sågen i Ljusdal och förbrukade mycket energi. Med samma kost och ett stillasittande arbete gick han stadigt upp i vikt. Det här är ett problem som är vanligt bland framför allt manliga ombudsmän, säger han.

— Det är också mycket stillasittande jobb i industrin idag. Bland de tyngsta jobben idag har väl de som kämpar i vården.

Fetma är en viktig facklig fråga, anser Bertil Jonsson. Han har sett skrämmande siffror från USA som visar att de riktigt överviktiga finns i arbetarklassen medan tjänstemän och högavlönade både motionerar och äter rätt.

— Gör vi inget åt detta är vi snart i samma situation som USA.

Svenska hälsoundersökningar visar redan att lågutbildade män ökar mest i vikt med de följder det får i form av diabetes och sjukdomar i cirkulationsorganen.

När Bertil Jonsson är ute på representation brukar han peta bort de feta såserna. I stället för ostfrallorna som förekommer på alla fackliga morgonmöten äter han ett äpple.

— Ostfrallor är det farligaste man kan äta, säger Bertil Jonsson. Han citerar Stefan Rössner som hävdar att om LO-medlemmarna tog bort ett par ostfrallor om dagen skulle det kunna avläsas som en nedgång i hjärtinfarktstatistiken.

— Jag har propagerat mot ostfrallorna men det är ett beteende som är svårt att få bort. Frallor är tydligen det som är enklast att bjuda på, säger Bertil Jonsson.

Han har inte valt bort vin och sprit trots att alkohol innehåller mycket kalorier. Dricker man vatten till maten i stället för läsk, juice eller öl så får man ner kaloriintaget och kan unna sig ett glas vin emellanåt, föreslår han. Bantningsböckernas extrema råd som att man ska tugga varje tugga 20 gånger skrattar han åt.

— Folk tar inte till sig sån information. Nej, det ska vara lustfyllt. Ät och bli mätt, men ta bort fettet.

— Man måste bestämma sig och vara konsekvent och envis. Så mycket svårare än så är det inte.

Några av Bertils recept!