Året är 2020 och människan kan åka till Mars. Men den första expeditionen slutar i en mystisk katastrof och av astronauterna överlever bara en.

En räddningsexpedition skickas upp och när den väl landar vidtar det stora rymdäventyret. För det visar sig att det som orsakade den mystiska katastrofen är något så mytomspunnet som liv på Mars.

Kameraåkningarnas mästare Brian de Palma (Carlito’s way, Mission Impossible) är tillbaka med en rejäl, nästan gammaldags, science fiction-historia. Det här är ingen action utan mera av ett drama och den liknar följaktligen mera Matrix än Stjärnornas krig.

Bra är det och som vanligt i den här genren är det gott om välgjorda specialeffekter. Visst finns det logiska luckor i manuset (här lyckas man exempelvis skapa DNA ur bara ett ljud), och visst är det ibland mer än lovligt USA-nationalistiskt. ”Mission to Mars” har ändå en nerv som gör den till en riktigt bra film.