Om vi undantar ”I huvudet på John Malkovich” kan nya ”Dogma” mycket väl vara årets hittills märkligaste film.

Det här är nämligen något så ovanligt som en biblisk dramakomedi som till stora delar utspelar sig i New Jersey.

De två fallna änglarna Loki (Matt Damon) och Bartleby (Ben Affleck) har tröttnat på att framleva sina dagar i den amerikanska delstaten Wisconsin. Bartleby har en idé om hur de ska komma tillbaka till himlen.
Det här låter kanske mer spännande än vad det i själva verket är. För tyvärr dignar ”Dogma” formligen över av bibliska referenser och alltför många karaktärer. Det blir oerhört mycket dialog för att förklara den rejält snåriga historien.

Men bitvis är det ändå roligt, även om inget i filmen överträffar några av de roligaste förtexter jag någonsin sett.

Skådespelarprestationerna varierar minst sagt. Alan Rickman är fenomenal som Guds talesman, medan Linda Fiorentino närmast är en katastrof i huvudrollen. Lägg förresten märke till sångerskan Alanis Morissette. Hon spelar Gud, det är vad jag kallar en filmdebut!