Tillsammans med Elisabeth Brolin från Kommunals vårdenhet målar han bilden av ett samhälle som ska stimulera ungdomars självständighet, företagsamhet och lust att lära. Framtidens arbetsmarknad kommer att se till personliga egenskaper. Det gäller att våga och kunna ta för sig.

Att följa sin inre röst är ett populärt tema även på bio. Vardagens hjältar firar just nu framgångar i två filmer med verklighetsbakgrund:

Julia Roberts som Erin Brockovich, den ensamstående, arbetslösa outbildade trebarnsmamman utan sjukförsäkring som tvingar ett storföretag som smutsat vattnet att betala miljontals dollar till de kringboende. Och Russel Crowe som Jeffrey Wigand i Insider, forskaren som trotsar hot och blir huvudvittne i en rättegång mot den mäktiga tobaksindustrin. Al Pacino är den tjurige journalisten som inte ger sig mot de korrupta bossarna.

Hon börjar nerifrån och har allt att vinna (samt en muskulös motorcykelman som hängiven barnvakt!). Han faller uppifrån och förlorar både fru, försäkringar och jobb. (Men blir sedermera årets lärare i Kentucky). Insider är en grabbfilm, där hjältedåden utförs av män.

I Erin Brockovich firar en kvinna triumfer. Inte bara mot killarna, utan också mot den välutbildade medelklassen. Att hon blir miljonär på kuppen är närmast oundvikligt, det är ju ändå Amerika. Båda vinner personliga segrar genom att våga stå upp för det de tror på – men också för att de vill kämpa för något mer än den egna välgången.

Framtidens samhälle behöver folk med både självkänsla och civilkurage För vardagens hjältar vågar slåss även för andra.