”Adems flykt” av den amerikanska författarinnan Alice Mead (En bok för alla, cirka 30 kronor) utspelas år 1993. Adem är 14 år, alban och bosatt i en liten by i Kosovo, som styrs av serber. En dag, när han och systern deltar i en manifestation mot förtrycket, börjar polisen skjuta med k-pist, systern träffas och dör. Det blir allt svårare för familjen, som inte längre ser något hopp och Adem börjar göra upp flyktplaner.

”Adems flykt” ger en initi-erad skildring av de konflikter som utspelades i Kosovo för bara några år sedan och som har förlängningar ännu i dag bland folkgrupperna i området.

En annan ungdomsbok i samma utgåva är Peter Dickinsons ”Eva”. Det är en science fictionroman som utspelas långt fram i tiden. En Bok för alla ger också ut några barnböcker, ”Snigel Blå” av Einar Norelius, inför hans 100-årsjubileum (han dog 1985) och Anna Lena Wik-Thorsells ”Liten skidåkare försvunnen” om hur det går när Johan ska passa sin lillasyster i skidbacken.