Konditor Ted Johanssons påsktårta

20 bitar

Botten:

4 ägg

300 gram socker

240 gram rivna hasselnötter

Vispa socker och ägg vitt och luftigt 20-25 minuter i maskin på maxfart. Riv nötterna i småbitar i maskin, de får inte bli finmalda. Vänd försiktigt ned nötterna i äggsmeten och fyll i en vid ring eller form med löstagbar botten, men ta då inte med bottnen. Formen skall stå på plåt som du klätt med bakplåtspapper.

Viktigt: smeten skall gå upp 1,5 centimeter i ringen! Grädda bottnen ca 25 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kallna och tryck till så att bottnen blir jämn och kompakt.

Äggkräm:

10 äggulor

265 gram grädde

180 gram socker

300 gram smör

6 gram gelatinblad

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Värm sedan upp gulor, grädde och socker tills gulorna binder krämen. Observera att den INTE får sjuda.
Tillsätt snabbt smöret och de urkramade gelatinbladen. Blanda tills allt gått ihop och låt svalna till ca 40-50 grader. Fyll krämen på bottnen och frys in tårtan i sin form. Skär sedan loss den. Tårtan tinar på 30-40 minuter och kan sedan förvaras i kylskåp.

Dekoren på bilden består av påsklilja i marsipan och videkvistar i choklad med ”kissar” i marsipan. Nedan finns recept på hur man gör den så kallade chokladtagliatellen, som kan vridas så att den ser ut som kvistar.