Baka en riktig påsktårta!
Gör påskgodiset till något extra! Det smakar fantastiskt, även om du gör lite enklare dekorationer än konditorn själv.
Konditor Ted Johanssons påsktårta
20 bitar
Botten:
4 ägg
300 gram socker
240 gram rivna hasselnötter
Vispa socker och ägg vitt och luftigt 20-25 minuter i maskin på maxfart. Riv nötterna i småbitar i maskin, de får inte bli finmalda. Vänd försiktigt ned nötterna i äggsmeten och fyll i en vid ring eller form med löstagbar botten, men ta då inte med bottnen. Formen skall stå på plåt som du klätt med bakplåtspapper.
Viktigt: smeten skall gå upp 1,5 centimeter i ringen! Grädda bottnen ca 25 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kallna och tryck till så att bottnen blir jämn och kompakt.
Äggkräm:
10 äggulor
265 gram grädde
180 gram socker
300 gram smör
6 gram gelatinblad
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Värm sedan upp gulor, grädde och socker tills gulorna binder krämen. Observera att den INTE får sjuda.
Tillsätt snabbt smöret och de urkramade gelatinbladen. Blanda tills allt gått ihop och låt svalna till ca 40-50 grader. Fyll krämen på bottnen och frys in tårtan i sin form. Skär sedan loss den. Tårtan tinar på 30-40 minuter och kan sedan förvaras i kylskåp.
Dekoren på bilden består av påsklilja i marsipan och videkvistar i choklad med ”kissar” i marsipan. Nedan finns recept på hur man gör den så kallade chokladtagliatellen, som kan vridas så att den ser ut som kvistar.