Lika som bär har författats och ritats av barnboksförfattare Pernilla Stalfelt och ges ut av Värdegrundsprojektet på Utbildningsdepartementet. Den vänder sig till barn i åldern 5-9 år och ska vara grund för samtal om värderingar och normer.

Om vi alla var precis lika, hette samma sak, tänkte likadant och tyckte om samma sorts glass, skulle det bli ganska tråkigt här i världen och glassen skulle ofta vara slut i kiosken, det är utgångspunkten i Stalfelts bok. Det är tur att alla är olika, men det gör det också lättare att någon börjar reta någon annan. Boken tar alltså upp frågor om mobbning, ilska, slagsmål och ensamhet, med lustiga och tydliga teckningar och med fler frågor än svar.

”Lika som bär” finns inte i bokhandeln, men förskolor och skolor som arbetar med barn i åldern 5-9 år kan vända sig till Värdegrundsprojektet för att få tag på boken. E-postadressen är vg.projektet@education.ministry.se. Fax 08-24 65 62.