Mikael (Göran Stangertz) fyller 50 och födelsedagen ska bli något alldeles extra. Förutom tillresta gäster från när och fjärran och en underbar sommarfest i huset Glädjekällan på Österlen, tänker han nämligen fria till sin flickvän Catti (Camilla Lundén). Catti själv vet inget men en präst är underrättad. Perfekt. Tror Mikael.

Men allt är inte så bra som det verkar. Catti har nämligen en annan, och så fort hon får tid tar hon sig ner till stranden och möter sin verkliga kärlek, Peter (Shanti Roney).

”Födelsedagen” är den sjunde och avslutande filmen i regissören och manusförfattaren Richard Hoberts serie om de sju dödssynderna.

Filmen känns ibland som en avslutningsfest för skådespelarna och de interna blinkningarna är många. ”Födelsedagen” är ändå en sevärd film, tack vare några fantastiska skådespelarprestationer. Bland dessa märks Sven Lindberg som pappan som försöker lappa ihop en havererande fest och Sven-Bertil Taube som en cynisk begravningsentreprenör.