— Jag har fler än 800 olika figurer och det är ändå ingenting jämfört med de stora samlarna, säger Anders, som via internet upptäckte en världsomspännande samlarmarknad för kinderäggs-figurer.

— Det är så välgjort så man sitter och häpnar.

Anders Grände håller upp en liten, onekligen minutiöst lackerad hårdplastnalle och förklarar att endast vart sjunde Kinderägg innehåller en handmålad, hel figur. Det stora flertalet av det chokladäggen gömmer på små byggsatser, pussel eller liknande. Anders har i viss mån specialiserat sig och har i nuläget samlat ihop drygt fyrahundra av de exklusivare, handmålade figurerna:

— Trettiofem kompletta serier, nästan hela 90-talets produktion av handmålade. Titta, här har jag redan fått tag i den kompletta figurserien som ska komma till Sverige nu i vår. Giraffer!
Anders packar upp en gul flygpostlåda av kartong och berättar att det är en samlare i Kanada som skickat honom de tio handmålade girafferna redan innan ”giraffäggen” finns att köpa i svenska affärer.

— Kanada ligger alltid före. Vårens svenska handmålade giraffserie har redan släppts där och gick förresten som höstserie i Italien i fjol.

Om man betänker hur många chokladägg man måste äta för att bli ägare till alla tio girafferna — som ju var och en statistiskt återfinns i blott vart sjunde ägg — förstår man att de tio gula plastfigurerna tillsammans representerar ett värde, precis som sällsynta mynt eller frimärken.

— Jag har förvarnat flera lokala livsmedelshandlare som har lovat att ringa när vårens svenska Kinderägg-serie är på väg ut till affärerna. Jag måste köpa tre flak för att få ihop så många som möjligt av årets byggsatser och förhoppningsvis alla de tio handmålade girafferna, berättar Anders Grände.

Tre flak betyder trehundra Kinderägg. En utmaning för en man vars familj med åren tycks ha blivit tämligen förhärdad mot chokladäggen.

Sexbarnspappan Anders Grände har under många år arbetat som ambulansförare vid sjukhuset i Varberg. Under somrarna på 90-talet reste han och familjen på europasemester i en gammal folkabuss. På campingplatserna längs med vägen uppstod något av en semestertradition vid campingbordet — chokladägget med en inkapslad överraskning i mitten.

En sommarkväll någonstans i Europa tog sig pappa Anders för första gången en ordentlig titt på några av barnens kinderäggfigurer:

— Jag tyckte de var så välgjorda och fascinerades av de små byggsatsernas finurlighet och passform. Jag tänkte att det vore synd att kasta bort dem och började samla dem i handskfacket. När vi kom hem efter den semestern lade vi alla figurerna i ett tomt glasspaket.

— Man kan säga att det var barnens grej fram till och med hösten 1998. Då tog jag över och började samla på allvar, minns han.

Det stora lyftet kom när familjen kort därpå skaffade en dator med internetanslutning. Fram till dess hade inte Anders Grände hört talas om några andra samlare. När han knappade in ”kinderei” som sökord i sin webbläsare öppnade sig en ny värld. En värld av kinderäggsfigurentusiaster:

— Även om jag satt framför datorn 24 timmar per dygn så skulle jag hela tiden fortsätta att hitta hur mycket som helst. Det finns samlare i hela världen med egna hemsidor på nätet. Många har figurer till salu och på så vis kan jag komma över kompletta figurserier, antingen på nätauktion eller direkt från andra samlare.

Anders framhåller gärna den sociala gemenskapen runt kinderäggsfigurerna. Hans hobby har så här långt gett honom goda vänner både i Sverige och Norge. Framför allt i Norge. I somras var hela familjen Grände hembjuden till norrmannen Sigbjörn; världens 10:e största kinderäggsfigursamlare som ”varje helg köper tio 3-pack till familjen”. Anders hade fått kontakt med honom på nätet.

Med hjälp av en senaste samlarkatalogen visar Anders Grände att han inte skämtar. Kinderäggsfigurer är helt enkelt ingenting för barn att leka med. Exempelvis betingar vissa av de enskilda smurfarna ur en tysk handmålad smurfserie från -89 idag nästan tusen D-mark styck. En tidig modell av en forntida soldat med ”udda målning” har rent av ett katalogpris på 1 230 D-mark!