Regeringen vill skärpa kraven för att få a-kassa:

— I dag står det bara att man ska ”stå till arbetsmarknadens förfogande”. Nu lägger vi också till att man ska anstränga sig aktivt för att få ett jobb, säger näringsminister Björn Rosengren när han presenterar förslaget till ”förnyad arbetsmarknadspolitik”.

Han säger att det här kommer att betyda en väldig skillnad. Men mera konkret hur kraven kommer att skärpas framkommer inte på presskonferensen. Rosengren bollar över frågan till Arbetsmarknadsstyrelsen:

— AMS får titta på hur det definitionsmässigt ska se ut.

Det handlar enligt Rosengren om en viktig ”signal” som nu behövs.

Tidigare var arbetsmarknaden, enligt honom, ”död”. Men nu ökar efterfrågan.

— Det kan inte bara vara så att du som arbetslös bara sitter hemma och väntar på att en åtgärd ska falla ner!

Näringsministern säger att hans nya arbetsmarknadspolitik skapar större trygghet för den arbetslöse:

— Du får möjlighet till en mängd åtgärder och du behöver inte vara orolig för att bli utförsäkrad!

Jobbklubbar och en aktivitetsgaranti är de centrala bitarna i politiken som främst riktar in sig på långtidsarbetslösa. Det ska nu bli slut på rundgången mellan sexmånaders åtgärder och stämpling i a-kassan.

Den arbetslöse ska hädanefter tillsammans med sin arbetsförmedlare göra upp individuella program som leder fram till jobb. Det ska bli slut med tidsbegränsningar:

— Det kanske kan ta tre fyra år, med utbildning och kortare arbeten, förklarar Rosengren, för att stryka under att målet är viktigast, det får ta den tid det tar.

Den som har rätt till a-kassa ska få pengar därifrån. För de andra lovade Rosengren höjt bidrag från dagens dryga hundralappen till närmare två hundra.

Antalet olika arbetsmarknadsåtgärder skärs ner från 20-talet program till sju stycken. Ett av dem kallas ”övergångsarbete”. Det kommer att finnas, bland annat, i kommunerna.

Efter att under senaste året kraftigt skurit ner på arbetsmarknadsåtgärderna, från 170 000 platser till dagens 103 000, blir det nu åter en kraftig en expansion. Rosengren talar om 130 000-140 000 platser.

— Då kommer vi också att klara av det så kallade fyraprocentsmålet, säger han.

Enligt honom går det nu mycket bra ekonomiskt för Sverige. Jobben blir bara fler. Problemet är de 70 000 långtidsarbetslösa och de många undersysselsatta i skogslänen och invandrartäta storstadsförorter. Med den nya arbetsmarknadspolitiken ska man ta till vara dessa stora arbetskraftsresurser.

Den som säger nej till ett jobb helt förlorar pengarna från a-kassan. Det finns uppfattningar om att eftersom påföljden är så drastisk så används sällan regeln. Rosengren aviserar nu att senare i vår kommer förslag till alternativ påföljd. Reducerad ersättning efter holländsk förebild finns med i bilden.