– Det är ett stort och viktigt steg framåt för säsongsarbetarna, kommenterar ombudsman Lars Thörn, Kommunal. Många har väntat på den här domen.

Lars Thörn fick samtal från hela landet i vintras, när Kommunalarbetaren skrev om Anders Alphede, säsongsarbetaren som inte fick arbetet han sökte, fastän han arbetat flera säsonger hos arbetsgivaren, sammanlagt över 12 månader under tre år.

Anders sökte en fast anställning som annonserades ut. Församlingen anställde en annan och hävdade att tid i säsongsarbete bara gav förtur till annat säsongsarbete. Han vände sig till facket, som drog församlingen inför domstol.

– Det här känns bra, säger Anders Alphede. Jag har hela tiden trott att det skulle gå. Sedan dess har jag fått jobb på Volvo i Göteborg. Ett bra jobb med tusenlappar bättre lön än säsongsarbetet.

När målet var uppe i domstolen var några från Kommunal i Kronoberg där och lyssnade på förhandlingarna. De hade en liknande historia i Växjö.

– Efter den här domen kan det väl gå bra för dem också, säger Anders.

Per Rudensjö har varit kyrkogårdsarbetare i Växjö sedan 1993. Han har sökt flera fasta jobb, men arbetsgivaren har resonerat på samma sätt som Öckerö församling. Jobben har gått till andra.

När han sökte senast och inte fick jobb, fick Kommunal arbetsgivaren att vänta på domstolens utslag innan de anställde någon.

Per är hoppfull inför framtiden.

– Jag har aldrig haft semester med mina två barn, för jag har alltid arbetat på somrarna, säger han. Får jag jobbet jag sökte kan vi planera vår ekonomi bättre. Lönen är högre också.

Lars Karlsson är kyrkogårdschefen i Växjö, som väntat med att anställa. Han säger:

– Vi måste läsa igenom domen och se vad den innebär för oss. Naturligtvis måste vi rätta oss efter den, det måste alla.