Vårdpersonal uppmanades att hålla tyst
Om ni fortsätter att uttala er negativt om verksamheten i pressen uppmanar jag er att söka ett annat jobb. Så skriver omsorgschefen i Vadstena kommun, Lars Ekström, i ett brev till personalen på ett äldreboende i kommunen, Wasagården.
-- Så här får man inte ens tänka, ännu mindre skriva, säger Kommunals Yvonne Stolt.
Bakgrunden till brevet är en artikel i Vadstena Tidning. Artikeln handlade om att boende på Wasagården inte får tillgång till terapi. Två av de anställda uttalade sig i artikeln och berättade vad nedskärningarna har lett till.
— Det är svårt att hinna med aktiviteter för de boende. Vi är diskerskor, städerskor och så mycket annat, sa undersköterskan Barbro Högfelt till tidningen.
Och en annan undersköterska, Christina Johansson, sa:
— Om terapin vore öppen för alla tror jag att många skulle söka sig dit.
Artikeln publicerades den 25 februari. Uttalandena kan verka harmlösa, men artikeln fick kommunens omsorgschef Lars Ekström att rasa. Samma dag som den fanns i Vadstena Tidning, skrev han ett argt brev till all personal på Wasagården och alla andra enhetschefer i kommunen.
”Vadstena kommun är att likna vid ett företag. Personalen förväntas uppträda lojalt med företaget och dess personal”, skriver Ekström och fortsätter: ”Att ikläda sig rollen som talesman i pressen på ett negativt sätt både mot sig själv och mot verksamheten strider mot lojalitetskänslan”.
Tonen i brevet är stenhård och Ekström avslutar: ”Om det är svårt att respektera rollen som medarbetare i vårt företag, och att vara lojal, uppmanar jag i första hand er som deltagit i aktuell artikel, men även till andra som delar den uppfattningen, att söka sig till annan arbetsgivare.”
Yvonne Stolt är sektionsordförande för Kommunal i Vadstena. Hon är mycket upprörd över Ekströms brev.
– Det här är förskräckligt. Så här får man inte ens tänka, ännu mindre skriva.
Yvonne Stolt håller också med Barbro Högfelt i hennes uttalande.
— Idag ser mycket av vardagen för undersköterskorna ut så som hon beskriver det. På grund av alla nedskärningar är det ofta städning och diskning som utgör huvuduppgifterna.
Ingen av de två undersköterskorna vill idag säga någonting till Kommunalarbetaren. Men arbetsplatsombudet på Wasagården, Britt-Marie Alebark säger:
— Jag blev rent ut sagt förbannad när jag läste brevet. Nu är personalen nedstämd här och man vill inte ha nåt mer bråk. Jag tycker att Lars Ekström skulle ha kommit ner till oss och pratat med personalen och sen hade det varit bra med det. Personalen har ju rätt att prata med medier. Man undrar ju också: kan han hitta 55 nya jobbare på gatan och låta oss gå?
Också kommunalrådet i Vadstena, Tommy Palmqvist (s), har reagerat mot brevet:
— Jag blev bestört när jag fick läsa brevet i tidningen. Brevet kan ju tolkas som om personalen inte får föra en fri debatt.
Hur ska de våga föra en fri debatt efter det här brevet?
– De ska veta att man får göra det. Den grundlagsskyddade meddelarfriheten gäller också i Vadstena.
Håller du med Lars Ekström om att Vadstena kommun är att likna med ett företag?
— Nej, självklart inte. Det här är ju en offentlig verksamhet, bekostad av skattebetalare. Då måste också skattebetalarna få veta vad som händer i kommunen.
Får Lars Ekström jobba kvar?
— Ja. Vi har kontrollerat, men det här är ingen formell grund för uppsägning. Vi vill då istället lösa det här med en dialog. Lars Ekström har bett om ursäkt inför personalen på två möten.
Lars Ekström själv vill, liksom de två undersköterskorna, inte svara på några frågor från Kommunalarbetaren.
Fotnot: Meddelarfriheten är en grundlagsskyddad rättighet för offentliganställda att prata med medier.