”Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel” heter en ny bok av dietisterna Gisela van der Ster Wallin och Anna-Carin E Lindskog, utgiven på Alfabetas förlag.

Den är en uppmuntran till dig som knappt vågar läsa tidningen i skräck för vilken ”sanning” om mat som ska serveras den här gången. Några axplock ur 90-talets flora:

  • Salt är rena giftet.
  • Avokado är för fett och innehåller för mycket stärkelse.
  • Mejeriprodukter innehåller laktos som är svårt för kroppen att bryta ner.
  • Kostfibrer kan binda fett och föra ut det ur kroppen så att det inte lagras.
  • Ät frukt på morgonen när magen är tom, för då förbränns lättast lagrad energi från kvällen innan.

Glöm sådana påståenden, uppmanar författarna, som gör upp med en hel drös matmyter som man gärna går på. I stället får vi många klokheter och en hel del sunt förnuft till livs.