Tio undersköterskor, fem kvinnor och fem män, och fyra sjuksköterskor ingår i kvalitetspoolen i Lindesberg, i gång sedan i september i fjol. De jobbar alla heltid och hoppar in som vikarier varhelst de behövs på sjukhuset och dessutom på äldreboenden, där kommunen hyr in tjänster av landstinget.

— Det är roligt att jobba med helheten, från akutmottagningen till geriatrin, säger Lillian Åkerstrand. Jag går till jobbet med en pirrning i magen varje dag, så spännande är det.

Hon har arbetat på sjukhuset sedan 1985 och kunde tycka att det var slitigt att gå dag ut och dag in på samma avdelning, med många långliggare.

Nu stannar hon en eller ett par dagar och har mer tålamod och engagemang för patienterna. Bra för att förebygga utbrändhet, tror hon. Hon fick också heltid när hon började i poolen. Hennes barn är i tonåren och klarar sig bra när hon jobbar på obekväma tider.

Vi träffas i de tillfälliga, lånade lokaler som poolen har på Lindesbergs lasarett. De får snart flytta in i egna rum, som håller på att putsas upp. Det är ett trivsamt sjukhus där glad färgsättning bryter korridorernas enformighet och där äldre trämöbler samsas med hygieniska stålbackar och plastbord. På sjukhuset arbetar cirka 800 personer, drygt hälften är kommunalare.

En pool hade länge diskuterats, också på Kommunal. Poolens samordnare, ambulanssjukvårdare Anders Berglund, jobbade fackligt, liksom Lillian Åkerstrand, och var med om att hitta en bra modell. Anders blev anställd som samordnare. ”Suveränt att en undersköterska blev chef”, säger Lillian. Tillsammans med personalchefen plockade han ut tio personer bland de 86 som sökte när annonsen kom. Alla intervjuades.

— Det var första gången på många år som det kom ut underskötersketjänster. De som anställdes rekryterades på grund av sin kompetensbredd. De är mycket kvalificerade. Både Kommunal och
Vivianne Boström sökte till poolen för att få fast jobb på heltid. Hon hade varit vikarie sedan 1983.

— Jag hade hoppat runt mycket och trivdes bra var jag än var, från kirurgen till äldreboende. Nu får jag behålla mina gamla arbetskamrater och får dessutom nya. Det finns alltid någon som man har jobbat med tidigare. Och de nya gör att man skärper till sig lite.

Hon har två barn, en sjuåring och en i förskoleåldern. De går på fritids och dagis och maken arbetar dagtid, så han kan ta hand om dem när Vivianne jobbar kväll eller natt.

De har grundlön plus 4 500 kronor i månaden. De har ingen OB, det enda tillägg de kan få är om de gör ren övertid. Arbetstiden är lite lägre än de hade tidigare, 36,33 timmar i veckan, alltså 40 minuter kortare arbetstid på en vecka och en vecka mindre per år. I snitt tjänar de cirka 3 000 kronor mer än snittlönen för undersköterskor, säger samordnaren Anders Berglund.

Det är bra betalt för undersköterskor i landstinget.

— Men vi ska kunna allt och har ett slitigt arbete med stor flexibilitet.

De gör själva ett önskeschema för fem veckor. De har två nätter per person och period. H i schemat betyder helig helg. Då man har något viktigt att göra privat och vill inte rycka in och jobba. Var och en väljer en specialitet. I Viviannes fall gynekologmottagningen, i Lillians sterilcentralen. De dagar de inte är uppbokade kan de hospitera, det vill säga lära sig verksamheter på lasarettet som de känner sig osäkra på. En form av kompetensutveckling.

De möter ingen avund bland arbetskamraterna, säger de. Tvärtom är avdelningarna tacksamma över att slippa sitta på morgnarna och ringa in vikarier.

— Vi känner oss uppskattade och många är lite nyfikna på poolen, säger Lillian. Vi är ju inte med i gamla konflikter och gnäll på en arbetsplats så arbetskamraterna kan tycka att vi kommer som en frisk vind och lyfter stämningen.

Det finns ingen särskild budget för poolen. Sjukhusledningen räknade på vad timvikariaten motsvarade i årsarbeten och insåg att det täckte poolkostnaden. På detta sätt kan egna anställda hoppa in på de kortare vikariaten och sjukhuset slipper hyra in personal.

— Vi tjänar in vartenda öre, säger Anders Berglund. Vi skulle kunna vara fler.

Fler kan de bli för nästa månad ska deltidsanställda som vill utöka sin arbetstid kunna arbeta på poolen fram till september. Det är ett försök som börjar med fem undersköterskor. Poolens hela verksamhet ska utvärderas i september i år.