Senaste gången regissören bakom Insider, Michael Mann, och en av filmens skådespelare, Al Pacino, gjorde film blev det en stor succé. Året var 1995 och filmen var ”Heat”.

Då var det explosioner och pang-pang, mycket skjuta och lite tänka. När de två amerikanerna nu samarbetar igen är förhållandena de omvända. Insider innehåller ingen skottväxling.

Det är en verklighetsbaserad film om Mississippi och 48 andra amerikanska staters stämning av den amerikanska tobaksindustrin, och om mediespelet därefter. Rättegången var en av USA:s största, och den slutade med att tobaksindustrin fick betala hela 249 miljarder dollar för en förlikning.

Filmens huvudperson spelas utmärkt av Russel Crow. Crow är forskningschef på ett av USA:s största tobaksbolag men får sparken och går då till CBS 60 minutes, ett av USA:s mest respekterade nyhetsprogram, för att berätta sin historia om tobaksbolagens smutsiga affärer. Men CBS tvekar att sända intervjun eftersom tv-bolaget hotas av enorma skadestånd från tobaksjättarna.

Filmen är spännande och engagerande, kanske framför allt för att den har verklighetsbakgrund.
En invändning dock: Filmens kvinnor beskrivs nästan undantagslöst som menlösa offer utan egen vilja.