Mycket kan man beskylla Hollywood för, men knappast för att ge en representativ beskrivning av verkligheten. Så när regissören Phillip Noyce (Lugnt vatten, Patrioter, Sliver) nu dammar av den gamla slitna stereotypen ”seriemördare” ur manuspärmen är det väl inte många som förvånas.

Seriemördare är ju ett obehagligt släkte och den här är inget undantag. Filmen är späckad av ovanligt obehagliga närbilder av bestialiska mord och känsliga åskådare har valt fel film. Men visst är det spännande och även om Noyces film inte är lika rafflande som tidigare seriemördarframgångar som ”Seven” och ”Copycat” hoppar man onekligen till några gånger i biofåtöljen.

Hjälten här heter Lincoln Rhyme och är något så ovanligt som en totalförlamad mordutredare. ”I samlarens spår” bjuder dock inte på några större överraskningar, det är en rak Hollywood-thriller gjord efter format 1:a. Helt okej spänning, men inget epokgörande mästerverk om man säger så.

Räkna för övrigt med att vackra skådespelerskan Angelina Jolie får sitt slutliga genombrott med den här filmen. Manliga biobesökare kommer att falla som käglor för Jolie; sällan har väl skådats så mycket oprovocerat plutande med läppar som här.