— Det hjälper inte att bara sitta vid köksbordet och klaga! förklarade Vanja Nyberg en av ett tiotal som kom från Jokkmokk.

— Hela tiden hör vi från regeringen hur bra det går för Sverige. Men i kommunen handlar bara om besparingar!.

Demonstranterna i röda jackor med texten ”Vi tar fajten — Kommunal Norrbotten” på ryggen samlades på Norrmalms torg. I kvarteren runt om ligger Sveriges finanscentrum. Och fler än en av 90-talets vinnare ute på lunch kunde ta del av budskapen på skyltarna:.

”Nu har vi fått nog”, ”Sjuk av arbete”, ”Med vems rätt plundras nu folkhemmet i Norrbotten”….

Östen Petterson, huvudskyddsombud och mentalskötare från Piteå, hade som många andra trott att det skulle bli slut på nedskärningarna när politikerna sa att det skulle satsas på vården:.

— Men sparkraven bara fotsätter, berättade han..

Följden har blivit sämre hälsa för de anställda. Arbetet med att få ner sjuktalen går i motvind när färre ska göra mer..

Under de senaste par åren har sjukdagar per person ökat från 22 till 31. Det är långtidsjukskrivningarna som ökar mest..

Orsaken är att det inte finns tillräckligt många händer och fötter, berättade han..

”Vi är alldeles för lite personal på arbetsplatserna!” stod det på Kommunals flygblad. ”Vi orkar inte springa fortare!”.

Och på ett plakat krävdes ”Ropen skalla inlinnes åt alla!”.

Inte heller Ingemar Juntti, sektionsordförande från Pajala, hade sett något av den omtalade satsningen på vård, skola och omsorg. Tvärt om.
— Det måste till mer pengar till Norrbotten..

Demonstationståget gick till Sergels torg där bland annat Norrbottens avdelningens ordförande Ros-Marie Norberg Lund talade. Hon krävde en ny regionalpolitik så att det blir fler jobb i Norrbotten..

Nu försvinner kommunernas och landstingens skatteinkomster söderut när länet avfolkas. Samma sak gäller statsbidragen som i grunden styrs av innevånarantalet..

Efter demonstationen hade en delegation från facket ett samtal med näringsminister Björn Rosengren (också s-ordförande i Norrbotten) och kommunminister Lars-Erik Lövdén..

Enligt Ros-Marie Norberg Lund var de ”i stort sett” medvetna om den svåra situationen i Norrbotten.

— De sa att den offentliga sektorn under våren kommer att tillföras mer pengar och att man ska se över saken för Norrbottens del.
— Beslut ska tas till våren. Vi får hoppas att vår resa får effekt när pengarna ska fördelas till våren. .

I april kommer regeringens ekonomiska vårproposition. Då lär det klarna om det är ”nya” pengar som kommer att gå till offentliga sektorn eller om ministrarnas löfte till norrbottningarna handlar om pengar som redan tidigare har utlovats.