När det högerextrema österrikiska partiet FPÖ i början av februari kom in i den österrikiska regeringen var omvärldens kritik hård. Många länder bröt sina förbindelser med landet, och Sverige har inte längre några ministerkontakter med Österrike. Också svenska LO har kritiserat Haider för dennes främlingsfientliga politik.

Men när Österrikes motsvarighet till LO nu uttalar sig om FPÖ:s regeringsställning är kritiken blygsammare. Uttalandet andas bara mycket svag kritik mot Haider.

ÖGB, som Österrikes LO heter, skriver visserligen att många fackförbund och organisationer inom landet tidigare har kritiserat och fördömt Haiders ofta nazianstrukna uttalanden, en kritik som ÖGB inte säger sig tillbakavisa. Men det österrikiska LO:s uttalande mot Haider innehåller inget aktivt fördömande mot honom och hans parti.

I stället varnar ÖGB:s ordförande Fritz Verzetnitsch för slutsatsen att Österrike är ett land med antidemokratiska medborgare, och han skriver också att ”FPÖ-väljare kan inte generellt sägas vara högerradikaler.” Något överraskande kanske med tanke på att Jörg Haider exempelvis har hyllat Hitlers arbetsmarknadspolitik.