Jag älskar böcker som börjar med en karta. Att få de viktigaste platserna i handlingen med sina vatten och gränser utmärkta ökar min inlevelse i berättelsen. Kartan med sina enkla streck och prickar slår till och med ut släktträdet, som ofta kan vara väldigt komplicerat. Den är något att återvända till och reflektera runt.

Ernst Helgessons roman ”Tors källa, En roman om tre guldbrakteater” (FW förlaget) utspelar sig i slutet av 800-talet, i Göternas land på Orust, i det område som kallades Viken och som i sin tur kanske gav namnet åt en nordisk ”yrkesgrupp”, våra vikingar. Och självfallet börjar också boken med den nödvändiga geografiska orienteringen runt huvudpersonen Stein och hans rötter.

Det som inspirerat Ernst Helgesson är ett fynd från 1884 av tre guldsmycken, brakteater, på hans morfars fars gård Öröd, smycken som sannolikt offrats till Tor under asatiden. Ernst grubblade mycket över hur de hamnat i en okänd bykälla och en dag såg han hela den spännande historien framför sig; berättelsen om den unge Stein, hans kärlek till Gerd och Steins långa och vådliga färd på plundringståg till frankernas land. En resa där han upplevde många äventyr bland annat som legosoldat innan han så småningom kunde rymma hem igen.

Ernst Helgesson skriver i sitt förord att det är efter lång tvekan han nu ger ut den roman som förgyllde en hel vinter för honom själv när han skrev. Han ”hoppas att den skall glädja någon” och det har den verkligen gjort! Så levande som han lyckas gestalta ett stycke historia, så hoppas jag att fler upptäcker denna lättlästa, fantasifyllda och även folkbildande berättelse.