• Flexibla gymnasiet har skapats av Kommunal och AmuGruppen, och finansieras med pengar från bland annat Kunskapslyftet.
  • Det första startade hösten 1998 i Fagersta, i april 1999 startade ett i Hudiksvall, i oktober ett i Skellefteå och i november ett i Falun. Planer på att starta fler finns, till exempel i Västerås.
  • Eleverna gör upp en studieplan med läraren, och läser i sin egen takt de gymnasieämnen som de vill läsa. I studielokalen har eleverna tillgång till datorer och använder dem också i kommunikationen med läraren. Men de träffar också regelbundet sina lärare. De har också kompetensrådgivare som stöder dem.
  • I Fagersta är var tredje elev ensamstående mamma, och bara var fjärde är man. De flesta är i 35-årsåldern, men det finns elever från 23 till 55 år.
  • Utbildningen bygger på Merlinpedagogiken, där man försöker tillämpa nya kunskaper om inlärningssätt, hjärnans funktion och miljöns påverkan för att kunna använda den bästa pedagogiken.