En finsk man bjöd genast upp till dans bland stolarna i karaokebaren, varefter han presenterade mig för hela sin finska släkt.

En annan man berättade att han brukar chatta via Flirts International på Internet. Tankeflirta med hela världen utan att synas, sa han glatt.
I danssalongen satt två kvinnor med var sitt glas vin.

— Sätt dig i baren med ett korsord, det brukar jag göra, föreslog en kvinna. Hennes väninna var mer avancerad:

— Titta på den du är intresserad av, tills han upptäcker att du tittar, då spelar du blyg och vänder bort blicken och sedan tittar du litet igen efter ett tag.

Jag har ingen svårighet att få män att se mig, men det beror nog på att jag tar för givet att de vill titta på just mig, sade hon och blev strax därefter uppbjuden till dans.

En man tog frågan om flirttips på djupt allvar, såg mig länge och väl i ögonen och sade så här:

— Det viktiga är att vara sig själv och att vara en bra lyssnare. En kvinna ska känna att hon är så utvald att jag väljer att tillbringa min tid med just henne. Dessutom ska man se till att inte ha skitiga naglar. Kvinnor älskar att kolla händerna.

Annars är inte Finlandsfärjan det mest lämpliga flirtstället, enligt flirtexperten Eila Kaaresalo-Kasari i Helsingfors som tycker att till och med rulltrappor är bättre. Eller varför inte en järnhandel med många män. På båtarna blir det lätt för mycket alkohol och det är så långt ifrån flirt det går att komma.

Ett sätt att närma sig människor är att ge komplimanger, förklarade hon under en intervju i Helsingfors. Jag slickade glatt i mig Eilas komplimang om mitt utmärkta logiska tänkande (hon är den första som sagt något sådant). Fotografen Håkan Lindgren förhöll sig däremot iskall när Eila hävdade att han är en bra fotograf. Hon hade ju inte ens sett hans bilder. Tjejer kan vara direkt avtändande om de flirtar för öppet, förklarade han.

Han berättade om en kille som brukar åka ut till Ikea, ställa sig bland kastrullerna och fråga tjejer om vilket kastrull som är lämpligast att köpa. Det har lett till åtskilliga passionerade kärlekshistorier.

Hade det varit som på 1700-talet hade vi kvinnor bara kunnat gå runt på Ikea, vifta med solfjädrar och släppa ner dem strategiskt bland fåtöljer och soffbord i förhoppning om att fagra ”prinsar” skulle plocka upp dem. Blev någon man för närgången hade det bara varit att drämma till honom på fingrarna med fjäderskaftet.

Den som varken har solfjäder eller tindrande ögon erövrar männen med småprat, enligt Eila. Det testade jag i en fruktaffär i Stockholm. En man stod och kände kunnigt och länge på grapefrukter. Jag bad honom att undervisa mig i konsten att välja ut en god grapefrukt. Men det småpratet gick inte så bra. Han tittade på mig förbryllat och försvann snabbt som blixten.