Arbetarförfattarinnan Aino Trosell har skrivit en thriller, Ytspänning (Prisma). Den skulle passa i en USA-inspelad actionfilm, där döden om och om igen är den självklara utgången. Men i sista sekunden ingri
per någon hjälte och storyn går vidare till nästa katastrof. Inte så upplyftande.

Scenen är oljefälten på Nordsjön, hjältarna är dykare.

Men Aino Trosell för in en annan dimension, genom att en av dykarna är kvinna. Hon är inte någon James Bondbrud, som dekorerar omgivningen. Hon är en seriös person, som ska göra ett jobb.

I den hårt skruvade handlingen i den tuffa manliga miljön sätts könsrollerna på hårt prov. Det leder till reflexioner och tankar som författarinnan hade kunnat skildra på en annan scen än Hollywoodfilmens. Men kanske får hon nya läsare? Ytspänning gav henne årets Polonipris.