En dag slumrar Sven Anders Leonard Hellström till i TV-soffan. När han vaknar upp är TV-filmen svartvit, även reklamen. Efterhand upptäcker han att allt i lägenheten också är svartvitt. Så börjar historien i P C Jersilds senaste roman, Sena sagor (Bonniers förlag).
Den märkliga synförändringen drabbar fler, människor i helt olika miljöer och som inte träffat varann. Berättelsen är i jag-form, och den berättande är en läkare som får anslag för att forska i frågan. Det får ske diskret, man vill ogärna att pressen ska få reda på något.
Kanske är det en epidemi? Det finns risk för panik när läkarna och forskarna inte kan ge några svar. Läkaren besöker de drabbade och försöker kartlägga deras liv. Genom sitt arbete avslöjas udda människor som försörjer sig på okonventionella sätt, ofta i utkanten av det som är lagligt.
Sena sagor är en historia som man definitivt vill läsa till slutet. Svaret på vad som orsakade den gåtfulla sjukdomen väntar vi fortfarande på.