”Paradis” heter Toni Morrisons nya bok, den första romanen efter att hon fick Nobels litteraturpris 1993. (Bokförlaget Forum, översättning Kerstin Hallén). ”De skjuter den vita flickan först”, lyder den första suggestiva meningen i berättelsen om den lilla svarta staden Ruby. Den är en tillflyktsort för en svart befolkning alltsedan 1950-talet men redan 100 år tidigare hade deras förfäder skapat ett helsvart samhälle i samma område.

Invånarna i Ruby är stolta över sin stad och sin historia. Men det är också ett slutet och oföränderligt samhälle, styrt av äldre män som inte accepterar de ungas behov av framsteg och förändring. Men hur de äldre än stretar emot, börjar de gamla normerna luckras upp. För att hålla samman befolkningen, för att på nytt få ett gemensamt mål och gemensamma värderingar behöver stadens respektabla fäder en syndabock, en yttre fiende. Fienden hittar man bland utslagna udda kvinnor i ett f d kloster utanför Ruby.

Toni Morrisons roman är en hård kritik av ett samhälle som isolerat sig och stelnat. Det går inte att leva i en oföränderlig värld och stänga ute omvärlden och alla människor som inte passar in i mallen, är budskapet.