I dag finns mer än 500 000 golfspelare i Sverige. Det är en av de få sporter där kvinnor och män tävlar på lika villkor. Och damerna har på elitnivå större framgång än männen.

En av de kvinnliga elitspelarna, Helen Alfredsson, har skrivit en bok som heter Mer kraft i svingen (B.Wahlströms förlag). Den riktar sig i första hand till golfspelande damer som direkt får rådet av henne att kasta den rosa golfbagen och golfkjolen.

Helen Alfredsson säger att hon inte har nått till positionen som en av de bästa i världen enbart genom att tekniskt klara golfslagen.

Viktigare är att klara den mentala biten. Att klara att spela avslappnat och med humor. Var inte rädd för att misslyckas. Våga lägga lite mer muskler i svingen, inte i armarna men i höfter och ben.

Detta budskap varieras i olika varianter och åskådliggörs med exempel från Helen Alfredssons egen golfkarriär. Tips och råd om teknik finns också i boken men kommer i skymundan för den mentala träningen.
Det blir lite tjatigt att läsa om Helen Alfredssons egen framfusighet och busighet på och vid sidan av golfbanan. Men boken är också inspirerande att våga ge mer kraft i svingen. Och det har även golfspelande män nytta av.