En brandstation i Stockholm är miljön i Inger Frimanssons ”Mannen med oxhjärtat” (Norstedts). Det börjar med ett larm och en utryckning.
Efteråt hittas en brandman död, utan andningsmask. Olycka är vad kollegerna och polisen tror. Men det händer fler olyckor på brandstationen och det blir alltmer tydligt att någon, en mördare, finns i skuggorna.
Den omkomne brandmannen hade en barndomsvän, Franki, som i hela sitt liv hett önskat bli brandman men som misslyckats i testet. Han styrketränar och knaprar ryska tabletter, vilket får hans hjärta att växa, så kallat oxhjärta. Denna udda person träffar sångerskan Waltraut, syster till en annan av brandmännen och de inleder ett förhållande.

Det är några av personerna i denna dramatiska och spännande roman som dessutom bjuder oss på en initierad inblick i brandmäns vardag.
Författaren har pryat på en brandstation och har fått sakkunnig granskning av yrkesskildringarna.