Han är arton år gammal och skriver brev till sin mamma. ”Kära mamma! Jag är frisk och mår bra”, skriver han. Det är bara det att han sitter i nazisternas utrotningsläger Auschwitz och mår så dåligt att ingen av oss kan föreställa sig det.
Men vi får en möjlighet att se in i den helvetiska värld där artonåringen satt. Han heter Tadeusz Czarnecki och överlevde koncentrationslägret. Nu är han 74 år och bor i Sverige. I boken ”Jag är frisk och mår bra” (Ord&Visor förlag) skriver han om sitt liv, från den välordnade och sunda barndomen i Polen till ockupationen och nazisternas skräckvälde. Han beskriver tillvaron i lägret, sadismen hos vakterna och SS-männen, misshandeln, döden.
Det är en fantastisk berättelse, som man läser utan att kunna lägga boken ifrån sig och samtidigt med en järnhand kring hjärtat. Författaren minns allt och berättar med en behärskad och återhållen stil om den organiserade ondskan.
I dag när nazismen på nytt sticker upp sitt tryne, är Jag är frisk och mår bra en alldeles nödvändig bok, som med fördel kan användas i skolorna.