”Inte minnas inte glömma” (Heidruns Förlag) handlar om ondskan. Författaren Eva Thorstensson växlar mellan prosadikter med korta, knappa rader och vardagssvenska utan utsmyckningar. De enkla, återhållsamma formerna passar till innehållet, som är nog dramatiskt i sig.

Män och kvinnor berättar om kriget i det forna Jugoslavien, som de flytt ifrån. En kvinna som levt sitt vuxna liv i Sverige berättar om koncentrationslägret hon överlevde i ungdomen. Det rasistiska mordet i Klippan för några år sedan finns också med.

Det dröjde många år innan Flora Gladh talade med sina barn om koncentrationslägret. ”Jag ville bara ha ett liv, ville leva normalt, ville glömma.”

En flykting säger om sin pappa och hans granne. ”Jag vet att de suttit i samma läger, men de pratar aldrig om det. Han sitter hemma hos pappa och dricker kaffe, röker och de låtsas inte om det.”

Men ondskan får inte glömmas, eftersom den måste motarbetas. Eva Thorstenssons bok hjälper till med det.