”I Brokiga Blads vatten” (Norstedts förlag) heter Torgny Lindgren senaste bok, med undertiteln Figurer. Det är tio lysande berättelser från de mest skilda miljöer och tider. Det handlar om trädet Una som botade två slags sjukdomar, förtvining och ohejdad tillväxt. En gång, i en tankspriddhet som kanske kom av hennes höga ålder, förväxlade hon sina krafter och det fick en förfärande effekt. Här finns också historien om den ohyggligt starke Elis i Lillåberg som ensam kalhugger ett helt berg, tvåhundratrettio hektar skog, för att hustrun Ottilia ska få se älven och forsen och hela den värld som skymts av träden. Den sista berättelsen i boken handlar om den äkta konstmålaren Brokiga Blad och de andra originella gästerna på moster Lydias pensionat i Norsjö. Där bor kortvarunasaren Bruhn, vykortsagenten Persson, Rostfria Karlsson som kan spela dragspel med spelet på ryggen. Dit kommer en dag prins Eugen. Ingen känner igen honom, han kallas herr Örsén och han smälter snabbt in i gänget av original, dricker pilsner med dem och drar ut på bygden för att hjälpa Brokiga Blad att kränga tavlor. Tills avslöjandet kommer.
”I Brokiga Blads vatten” är en bok om skapandet och fantasin, om kärleken och meningen med livet. Det är underbara historier, där det otroliga framstår som fullkomligt sannolikt och det vardagliga förvandlas till någonting mystiskt och överjordiskt.