I matbutikerna finns bland annat hälsofil, fruktdrycker och glass med tillsats av en magvänlig mjölksyrakultur och fullkornsbröd med tillsats av fiskolja.

Fiskoljan är rik på Omega-3-fettsyror som bland annat minskar risken för hjärtinfarkt. Tillverkarna får dock inte påstå att man blir friskare av mat med nyttiga tillsatser. Livsmedelsverket vill upprätthålla en strikt gräns mellan vad som är mat och vad som är medicin. Men arbete pågår med att skapa kriterier för vad som ska få kallas ”functional foods”.

Japan är det största landet för funktionell mat och det enda där den är reglerad i lagen. Man kallar den för FOSHU, ”mat för specificerad hälsoanvändning”. Detta för att skilja den från vanlig vitaminberikad mat, jodberikat salt och vitaminpiller. 1998 fanns 126 produkter i Japan som efter prövning fick sätta Hälso- och välfärdsdepartementets märke på paketet.

Det finns gott om exempel på vanlig mat som är ”funktionell” genom att innehålla naturliga, hälsofrämjande ämnen.

 • Kålväxter som brysselkål, vitkål och broccoli, innehåller flera ämnen som motverkar cancer.
 • Mat som är rik på fibrer som grönsaker, frukt, rotfrukter, linser, bönor och fullkornsbröd främjar de goda tarmbakterierna och minskar på så sätt risken för cancer.
 • Kallpressad olivolja, så kallad jungfruolja, sänker kroppens upptag av kolesterol.
 • Grönsaker, särskilt spenat, bönor och nötter innehåller den viktiga mineralen magnesium. Brist på magnesium kan ge beteendestörningar och
  störa hjärtfunktionen.
 • Kyckling, biff, tonfisk, keso och fullkornspasta innehåller aminosyran typtofan som är förstadiet till serotonin, en signalsubstans i hjärnan som behövs för att känna vällust. Antidepressiva medel som Prozac används för att återställa störd serotoninnivå. Genom att äta rätt kan man själv påverka halten av serotonin och andra viktiga substanser i kroppen.
 • Fet fisk från nordliga hav som sill, makrill, lax och sardiner innehåller Omega-3-fettsyror som dämpar inflammatoriska reaktioner, förebygger blodproppar och skyddar mot degenerativa sjukdomar.
  (Källa: Den självläkande människan av Susanna Ehdin)

Ät efter din blodgrupp

 • Blodgrupp 0, ”jägaren”, innehas av 42 procent av svenskarna och har funnits i över 40 000 år. Det är den ursprungliga blodgruppen som har funnits hela människans levnad. Nollorna mår bra av kött och fisk. Vete och mjölkprodukter ska de undvika, det är mat som har tillkommit senare i människans historia.
  Mozarella och fårost kan dock fungera. Inlagd sill, havregryn, bacon, oliver, cornflakes, majs, potatis och svamp är exempel på annan mat som jägaren bör undvika.

Mår bra av intensiv fysisk träning.

 • Blodgrupp A , ”jordbrukaren”, som utvecklades för 15 000 år sedan, mår bäst av vegetarisk kost. Undvik mjölkprodukter men mozarella och fårost kan fungera.

  Förutom kött, undvik ansjovis, skaldjur, rökt lax, kikärtor, vitt mjöl, vit pasta, potatis och tomater.

Mår bra av yoga, tai chi och promenader.

 • Blodgrupp B, ”nomaden”, tillkom under folkvandringar för 5000 år sedan och är den mest balanserade blodgruppen. Den tål både mjölk, grönsaker och kött och fisk. Men bör undvika kyckling, ansjovis, skaldjur, mögelost, linser, oliver och majs.

Mår bra av måttlig träning som tennis och simning.

 • Den yngsta blodgruppen AB tål också en mer varierad kost men har A:s och B:s begränsningar.

  Bör undvika nötkött, kyckling, bacon, majs, paprika, banan, apelsin, smör, parmesan.

  Mår bra av yoga och avslappningsövningar.

  (Källa: Ät dig friskare, Ingrid Fransson, Ica Bokförlag, Eat right for your Blood type. Dr P.D´ Adamo, Putnam, 1996)