Hälsoaposteln Lilly Johanssons bok Grönt&Gott (Larson förlag) kom nu i somras strax efter hennes död.

I boken har Lilly Johansson samlat sina 276 recept på glutenfri, basisk vegankost. En kost hon förespråkar särskilt för reumatiker, allergiker, astmatiker och diabetiker.

Lilly Johansson lärde sig att hämta näring ur naturen när hon som barn gick med sin morfar i naturen kring Åkersjön i Jämtland.

Det som är ogräs för andra var god mat för henne. Svinmållan till exempel använde hon som spenat. Av mjölkört, maskrosblad, rödklöverblad, lite finhackad brännässla och en aning röllekblad gjorde hon en smakrik sallad.

I boken berättar hon om sin matfilosofi, om syrabasbalansen, om kryddor och vilda växter och ger goda råd om lämpliga köksredskap och skonsam hantering av råvaror.

Hon ger förslag på veckomatsedel, men anser att det går utmärkt bra att äta samma sak varje dag, bara maten är nyttig.

”Ett fat med sköljda salladsblad, rårivna morötter och rödbetor, andra syrade grönsaker samt en varmrätt med kokt potatis eller hirs är en fullödig måltid från alla synpunkter — dag efter dag om man så vill”, skriver Lilly Johansson.